Transzperszonális Pszichológiai Konzultáció

A transzperszonális pszichológiai konzultáció a pszichológiának egy relatíve új határterülete, mely az ember spiritualitás iránti igényeivel, az egészséges ember kiteljesedésével, az individuumon túl nyúló tapasztalatokkal foglalkozik.

A transzperszonális pszichológia az emberiség legmagasabb potenciáljaival, valamint egyesítő, spirituális és transzcendens tudatállapotok felismerésével, megértésével és megvalósításával foglalkozik. A leggyakrabban említett, visszatérő elemek:

- tudatállapotok
- legmagasabb, vagy végső emberi képességek, potenciálok
- ego-n vagy személyen túli én
- transzcendencia
- spiritualitás

A 'Textbook of Transpersonal Psychiatry and Psychology' (Scotton, Chinen, & John, 1996), a következő témákat határozza meg a transzperszonális pszichológia legfontosabb kutatási területeiként:

- spirituális hagyományok (mint például a hinduizmus, jóga, buddhizmus, vadzsrajána, zen, taoizmus, tantra, sámánizmus, kabbala, keresztény misztika stb...) hozzájárulása a pszichológiához és pszichiátriához;

- öregedés és felnőtt spirituális fejlődés
- meditáció
- transzperszonális megközelítés az oktatáshoz
- kultúrközi tanulmányok és antropológia
- vallásos és spirituális problémák diagnózisa
- offenzív spiritualizmus és spirituális védelem
- korábbi szektatagok kezelése
- transzperszonális pszichoterápia
- zeneterápia
- függőség és felépülés
- irányított imagináció és vizualizációs terápia
- légzésterápia
- halál és halálközeli élmények
- szociális változások

A transzperszonális pszichológia interdiszciplináris, holisztikus/integratív megközelítéssel tekint az emberre, magába foglal behaviorista, gestalt, kognitív pszichológiai, humanisztikus pszichológiai megközelítéseket, keleti és nyugati filozófiákat, misztikát és különböző vallási tanokat - mindezek ellenére azonban elismert akadémiai és tudományos kutatási terület.

Carl Gustav Jung a transzperszonális pszichológia kiindulási pontja.

Carl Gustav Jung svájci pszichiáter, pszichológus, analitikus neve is többszörösen kötődik a spiritualizmushoz, így a transzperszonális pszichológiához is. Individuációs elmélete a személyes spirituális fejlődésről, a személyiség kibontakozásáról szól. Olyan ez, mint egy egyéni mítosz, a belső alakok mitológiai formákat öltenek (a kollektív tudattalan működése ilyen), változás: belső utazás. Ebben a folyamatban a cél az alszemélyiségek integrálása. Ezentúl vizsgálta és elméleteket alkotott meg az archetípusokról, álmokról és szimbólumokról, valamint szinkronicitásról.

Konzultációs Időpont Kérése

A fentiekben megadott adatok alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot időpont egyeztetése céljából. Időpontfoglalását a konzultációs központhoz tartozó 06-30-658-7912-es mobiltelefonszámon is kezdeményezheti.

Kedves Klienseink! Foglalt időpontjukat módosítani, lemondani a 06-30-658-7912-es mobiltelefonszámon, vagy emailben, az egysegszemlelet@gmail.com címen tudják.

Forduljon hozzánk bizalommal!


ETR INSTITUTE Konzultációs Központok : 


1194, Budapest, Vas Gereben utca 120.1097, Budapest, Vaskapu utca 1/b.

 Transzperszonális Pszichológiai Konzultáció