Krízisintervenciós Tanácsadás 

Mit is szeretnénk itt a Földön mindannyian? Élni... Egyre jobban. Harmóniában önmagunkkal és a világgal. Ez a lelki, pszichológiai egészség egyik, ha nem a legfontosabb alapja.   -Antal Gábor-

Pszichológus (Klinikai MA), Krízisintervenciós Tanácsadó Szakpszichológus  


Végzettségek:

 • Krízisintervenciós Tanácsadó Szakpszichológus, Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Diplomamunka: Az IP elmélete és gyakorlata
 • Pszichológia MA - Klinikai és egészségpszichológia szakirány, Károli Gáspár Református Tudományegyetem, Diplomamunka: A megbocsátás pszichológiája
 • Pszichológia BA, Debreceni Tudományegyetem, Diplomamunka: A Flow élmény változatai
 • Közgazdász - Pénzügy, vállalkozás szakirány, BGF - Pénzügyi és Számviteli Főiskola
 • Magyar nyelv és Irodalom szak, Eötvös Lóránd Tudományegyetem TFK-BTK

Szakmai Tagság

 • Magyar Individuálpszichológiai Egyesüleg

Tisztségek

 • MIPE Elnökségi Tagja
 • MIPE Tanulmányi Bizottság Tagja

Amiben segíthetek, többek között

 • Életvezetési nehézségek, elakadások megsegítése
 • Mélyebb önismerethez segítés
 • Döntési, bizonytalansági helyzetekben támogatás
 • Munkahelyi konfliktusok kezelése
 • Traumák feldolgozása
 • Pályaválasztási nehézségek
 • Önbizalomhiány problémáinak leküzdése

Az egészséges ember életében is adódnak krízisek.

A krízis olyan feszült, fájdalmas állapot, amely a veszteség, a fenyegetettség elővételezését, a kilátástalanság és elveszettség érzését okozza. A krízishelyzetek magukban hordozzák a megújulás, a pozitív irányú változás lehetőségét, de a rombolás, a sérülés, a negatív irányban történő változás lehetőségét is.

A krízisintervenció specifikus beavatkozás, mely a krízis oldásán túl a háttértényezők felderítésével igyekszik a személyiség korábbinál fejlettebb szintű integrációját előmozdítani. A krízishelyzet megoldásán kívül a problémamegoldó stratégiák fejlesztése is cél. A krízisintervenció felkészít a hasonló, jövőbeli szituációkkal való sikeres megküzdésre.

Az egészséges, ép lelkű ember is nap mint nap kerülhet nehéz helyzetbe. A személyiség védekezik, (én-védő mechanizmusok) a lelki és testi erők, energiák kimerülhetnek, és átmenetileg kóros tünetek léphetnek fel.

A krízisintervenciós szakember tisztában van a krízis által okozott lélektani állapottal, valamint az arra utaló tünetegyüttesekkel. A krízishelyzetben az egyén nagy feszültség alatt van, és közvetett vagy közvetlen módon veszélyben is lehet.

A krízishelyzet tünetei, szakaszai, okai.

A krízis tünetei: 

 1. Depresszió, szorongás apátia

 2. Alvászavar

 3. Alkohol és drogfogyasztás, evészavar

 4. Alkalmazkodási zavar, kapcsolati élet zavarai, impulzus kontroll zavara

 5. Krónikus fáradtság szindróma, tanulási-, figyelemzavar

 6. Kiégési szindróma (burn-out)

 7. A krízishelyzet maga

Ezek a tünetek figyelmeztetnek a krízis kialakulásának lehetőségére. Ezekre fel kell figyelni, és minden lehetséges eszközzel elhárítani a krízis kialakulását. A krízis kialakulását tekintve, egy olyan folyamat, amely több szakaszra bontható. Minden szakaszban van lehetőség a megoldásra.

A krízis állapot szakaszai:

Készenléti szakasz - Küzdelem - Kapkodás - Összeomlás - Kikerülés

Krízist kiváltó okok, helyzetek:

A krízist általában valami előidézi, okozza,

- Normatív krízis (énidentitás), - Akcidentális (járulékos) krízis - normatív krízis + egyéb életciklusos krízis, - Traumatikus krízis (kapcsolati konfliktusok, személyek, tárgyak, képességek  elvesztése) - Fejlődést elősegítő krízis, - Fejlődést gátló, blokkoló krízis

A tünetek és a krízis helyzetet kiváltó okok együttes megjelenése esetén, ha a krízis már kialakult, azonnali beavatkozásra van szükség. Ebben az esetben fontos az időfaktor, vagyis a gyors beavatkozás az intervenció. A krízisintervenció hatékony és gyors beavatkozás. Minden szükséges intézkedést, beavatkozást tartalmaz a szociális és pszichés állapot javítására. A személyiség ekkor eléggé befolyásolható. Vigyázni kell a tanácsadással, a döntéseket nem a segítőnek kell meghoznia. A tanácsadást krízishelyzetben, szakemberre kell bíznunk.

A krízisintervenció célja, folyamatai, lépései.

Célja: a veszélyhelyzet elhárítása, a lelki egyensúly és egység visszaállítása

Lényege azaz elv, miszerint a krízis kialakulásához vezető probléma megoldása, megoldja magát a krízisállapotot is. Ezért a krízisintervenció a problémára koncentrál.

A krízisintervenció folyamata, lépései: 

Mindig problémára fókuszáltan tervezünk. A kliensnek tudnia szükséges, hogy képes önállóan boldogulni, csak átmenetileg került bajba, de egy kis segítséggel el tud jutni a megfelelő megoldáshoz. Rendkívül fontos az ideiglenes megnyugvás megtalálása és a feszültségcsökkentés. Ezenkívül szükséges a közvetlen katasztrófa elhárítása, támasz nyújtása, az érzelmi realitás megőrzése és képviselete. 

Az aktív beavatkozás során fontos az akcióirányultság, a beszűkülés tágítása, kapcsolat kialakítása, egyéb fontos személyek, értékek figyelembe vétele, a bénult tehetetlen egyén "mozgásba hozása".

Feszültség - Kilátástalanság - Megújulás

Az együttérzés sokkal nagyobb és nemesebb dolog, mint a sajnálat. A sajnálat gyökere a félelemben van, egyfajta elutasítás, leereszkedés és néha önelégültség is. "Milyen jó, hogy nem velem történik!" Amikor a félelmed valaki másnak a fájdalmát érinti, akkor sajnálattá válik, mikor a szereteted érinti más fájdalmát, akkor együttérzéssé válik. Ahhoz, hogy együttérzést gyakorolhassunk, tudnunk kell: minden lény egyforma és hasonló módon szenved. Tisztelni kell azokat, akik szenvednek, és tudni, hogy semmivel sem vagyunk magasabb rendűek a többi embernél. 

Sogyal Rinpoche: Napról napra - A tibeti buddhista hagyomány gondolatai életről és halálról


Rendelési Idő: Hétfő-Szerda 12:00-20:00

+36-30-425-72-75

Életszakasz váltások krízise, Munkanélküliség krízise, Inaktivitás krízise, A válás krízise, Életközép krízis, A családi életciklusok tipikus krízisei, Szuicid krízis, Életvezetési nehézségek, Elakadások megsegítése, Mélyebb önismerethez segítés, Döntési, bizonytalansági helyzetekben támogatás, Munkahelyi konfliktusok kezelése, Traumák feldolgozása, Pályaválasztási nehézségek, Önbizalomhiány leküzdése.


Konzultációs Időpont Kérése

A fentiekben megadott adatok alapján felvesszük Önnel a kapcsolatot időpont egyeztetése céljából. Időpontfoglalását a 06-30-425-7275-ös mobiltelefonszámon is kezdeményezheti.

Kedves Klienseink! Foglalt időpontjukat módosítani, lemondani a 06-30-425-7275-ös mobiltelefonszámon, vagy emailben, az antalgabor72@gmail.com címen tudják.

Forduljon hozzánk bizalommal!

Krízisintervenciós Tanácsadás