Testbeszéd az emberi kapcsolatokban. Csók és puszi...

2017.08.08

Az ember szája, mint beszéd nélküli kommunikációs eszköz.

Az ember élete során rengeteg alkalommal használja a száját hang nélküli kommunikációra, egy másik emberrel való kapcsolatában. Ilyen kifejezési mód például a csók vagy puszi. Csók vagy puszi adása közben nincs verbális kommunikáció, azaz nem a beszéd által fejezünk ki valamit, a másik ember részére. Ez egyfajta testbeszéd, azaz a non-verbális kommunikációs eszközeink egyike, amely sokat elárul arról milyen viszonyt is ápolunk a másik emberrel. A non-verbális kommunikációnak igen nagy jelentősége van, mivel ezek nem tudatos cselekedetek, hanem a tudatalattinkból fakadó üzenetek, ezért ezeket a hétköznapi jeleneteket igencsak érdekes lehet megfigyelni és megtanulni a jelentéstartalmukat.

Ebben a cikkben az általános helyzetekben használt csók és puszi adásának a jelentéseit fogom taglalni, nem pedig egy elmélyült szerelmi kapcsolatét.

Nos, mi is az általános helyzet?

Párkapcsolati viszonyulás, szülő-gyermek viszonyulás, barátok, ismerősök egymáshoz való viszonyulása stb...

A testbeszéd maga, egyfajta közvetítő kommunikáció, amely az emberek közötti kapcsolatteremtés egyik formája. Az alábbiakban megnézzük, mit is közvetítünk egymásnak, mit kommunikálunk a másik ember részére a csók és a puszi eszközén keresztül.

A csók vagy puszi adásának a kommunikációs jelentései.

Az arcra történő adás jelentése: szeretet, biztonság

A szájra történő adás jelentése: szerelem, érzékiség

A homlokra történő adás jelentése: hűség, gondoskodás

A nyakra történő adás jelentése: mély érzelmi kötődés

A fejbúbra történő adás jelentése: oltalom, bizalom

Az orra történő adás: együttérzés

A kézre adott csók jelentése: tisztelet, hódolat


Szerző:

Pintér Zoltán