Szerelemfa...

2017.10.05

Az igazi szerelmi kapcsolat olyan, mintha egy fa magját ültetnénk el egymásban. Egy fa egyetlen magból cseperedik fel, nagyon lassan és folyamatosan fejlődik. Útközben mindenféle dologgal meg kell küzdenie. Ellenáll a szélnek, a hidegnek, de ugyanakkor tápanyagot nyer ki a földből a víz segítségével és a fényből a fotoszintézis segítségével. 

Ahogy telik az idő folyamatosan erősödik és egyre mélyebbre nyúlnak a gyökerei. Megerősödik. Amikor elindul két ember között egy kapcsolat az első találkozás alkalmával elültetnek egymásban egy-egy szerelmi magot.

Ez a szerelmi mag egy szavak nélküli üzenet, egy ígéret a másik számára. Ennek a magnak az ígérete, ami mindkét félben kölcsönösen megjelenik: szeretet, bizalom, tisztelet, öröm, feltétel nélküliség, biztonság.

A kapcsolat ebből a magból építkezik szépen lassan és folyamatosan.

Mivel mindketten hordozzuk egymás szerelmi magját, ezért az én magom melyet ápolnom és táplálnom kell, benned van és a te magod, melyet szintén ápolnod és táplálnod kell, bennem van. Így megérthetjük, hogy bizony egy kapcsolatban egymásban kell táplálnunk és gondoznunk a szerelem magját, nem magunkban. Amikor valaki ezt nem érti, akkor saját magát látja csak a kapcsolatban, saját maga élvezetére és örömére tarja fenn a kapcsolatot. 

Amíg a másik ember ezt kiszolgálja addig áll fenn az ilyen típusú félreértett kapcsolat.Amikor valaki már nem szolgálja ki a másik ember önös elképzeléseit, vágyait akkor már nem is tetszik neki és nem is akarja többé azt az embert, ilyenkor a kapcsolat zsákutcába jut és előbb vagy utóbb, de megszakad. Egyszerűen kivágják az egymásba ültetett szerelemfát! Néha csendesen baltával, néha hangosan láncfűrésszel. 

Amennyiben viszont az egymásban elültetett szerelmi magot, folyamatosan gondozzuk, ápoljuk, a másik emberben, ezzel felelősséget vállalva a saját "magunkért", akkor ez a szerelem mag az együtt töltött évek alatt folyamatosan fejlődik, erősödik növekedik és kivirágzik. Egyre egészségesebb és egészségesebb. Minél erősebb és tartósabb a magban hordozott üzenet ereje annál jobban állja ki a kapcsolat a megpróbáltatásokat és kapcsolati viharokat, melyek ennek következtében könnyebben csendesednek el. A szerelmi mag folyamatos hosszú éveken át tartó, feltételek nélküli ápolása tehát rendkívül fontos ahhoz, hogy folyamatosan fejlődjön, megerősödjön és ellen tudjon állni különböző nehézségi fokú élethelyzeteknek.

Így egy kapcsolatban mindkét fél, úgy hibázhat az idők során, hogy bizonyossággal tudja, a másik is csak ember, és számíthat rá, hogy törekedni fog az általa elkövetett hiba kijavítására, ezért nem aggodalom van a kapcsolatban egymással szemben, hanem bizalom.

Egy jó kapcsolatot tehát tudatosan és felelősen fel kell tudni építeni, valamint fent is kell tudni tartani. Ugyanakkor végig tisztában kell lennünk azzal a ténnyel, hogy a mi általunk ültetett mag, amelyet éveken át ápolunk és erősítünk, nem a miénk! Nem a miénk a növény és nem a miénk annak a virága. 

Amennyiben azt hisszük, hogy ezt birtokoljuk, egyszerűen tévedünk.

Egy nagyra nőtt 50 éves szerelemfát is pillanatok alatt ugyanezen tévhit miatt vágunk ki. Mert azt hisszük, hogy az a birtokunkban van. Ezt a magot, mely belőlünk származik másnak adtuk szabadon. Így nem a tulajdonunk a virága és az éveken át tartó folyamatos ápolás és gondoskodás eredménye. Akkor éljük meg helyesen a szerelmet, ha gyönyörködünk benne, ha hagyjuk, hogy szabad legyen és örömünket leljük a szépségében, nem pedig birtokolni akarjuk azt. 


Szerző:

Pintér Zoltán