Sok a stressz? Válts életmódot!

2017.10.05

A tudósok egyre többet és többet tudnak meg arról, hogy a stressznek milyen hatása van az egészségünkre. Ma már teljesen világos, hogy nem csak a fizikai, hanem mentális egészségünkben is kár keletkezik akár az akut, akár a krónikus stressz hatására. És, hogy mi okozhat sok stresszt? Ami azt illeti, elég hosszú a paletta. Hajszolt életvitel, túl sok munka, fizikai behatások (pl. betegség), pszichoszociális stresszorok, traumatikus események, befolyásolhatatlan események, bejósolhatatlan események, próbatételek, az életkörülmények változásai, különböző konfliktusos helyzetek, (interperszonális/intrapszichés - tudatos, tudattalan), szóval szinte bármi okozhat stresszes állapotot. 

Bár a fentiekben felsoroltak sokunknak okoznak stresszt, mégis minden embernek más intenzitású a stresszhelyzetre adott válaszreakciója. Nemcsak a stresszortól, mint a kiváltó októl függ annak stresszt okozó mértéke, hanem az egyéntől is. A szüleink behatásai, a szocializációnk során ért behatások, az egyéni értékrendünk, szokásaink, beidegződéseink, gondolkodásmódunk, genetikai hajlamaink, fizikai és mentális egészségünk aktuális állapota, sőt még az adott kultúrális légkör is befolyásolja, hogy hogyan milyen válaszreakciónk lesz egy adott helyzetre. Lazarus és Folkman (1984) által végzett stresszkutatás egyértelmű fejleménye, hogy bizonyítást nyert: a stressz kevésbé függ a mindenkori külső körülményektől, mint attól, milyennek értékeljük mi magunk, hogyan ítéljük meg belülről az adott történést. Először azt mérlegeljük: Mit jelent ez nekem? Mekkora a veszély? Ezután a másodlagos felmérésben felmérjük: Mit tehetek? Van-e megoldás? A lehetőségek köre jól meghatározható:

  • menekülés
  • szembefordulás (támadás), vagy
  • beszorult tehetetlenség (szorongás).

A stresszt kihívásnak értékeljük, ha kellemes izgalmat, tettrekészséget, kockázati feszültséget kelt, és valamiféle megküzdési-megoldási tervet tudunk kialakítani magunkban, tehát van mit tenni ellene. Fenyegetettségnek és veszteségnek minősülnek viszont azok a helyzetek, amelyek az ártalom kilátását hordozzák, és amelyeket kellemetlen félelemérzés, szorongás kísér. A belső szorongás ilyenkor menekülésre ösztönöz. A megküzdési utak hiánya, a megoldás hiábavaló keresése vagy a helyzet feladása szorongáskeltő hatású, és ez a testi működésekben is jellegzetes változásokkal jár.

Stressz az, amit annak minősítünk. 

Addig amíg az emberben az életszemlélet vagy az életmód nem változik az életminőség és a személyiség sem képes a megfelelő ütemben fejlődni és alkalmazkodni. A minőségi életvitel pedig a személyiségfejlődésen át valósulhat meg. Amennyiben elkezdesz egy önismereti munkát, nagy mértékben megváltozhat a szemléletmódod a téged ért történéseket nézve és ennek a formálódásnak köszönhetően, megváltoznak benned azok a szemléletmódok, amelyeken keresztül meghatározod a külső körülményeidet is. Kialakulhat bennünk egyfajta stresszegyensúly, aminek eredményeképpen megtanuljuk szabályozni, hogy éppen annyi kihívás érjen bennünket, mint amennyivel meg tudunk birkózni. Ekkor a stresszt is hatékonyan tudjuk kezelni és egészen jól elboldogulhatunk a jövőben. Olyan ez akár egy mentális tréning. Folyamatosan tanulnunk és gyakorolnunk kell.

Először is meg kell tanulnunk felfedezni a problémákban rejlő egyedi lehetőségeket. 

Mindig a legnehezebb helyzetekből tanuljuk a legtöbbet, bármennyire is kellemetlen ez számunkra. Ezen az úton megszerzett tudásunkat és tapasztalásainkat a későbbiekben fel tudjuk használni életminőségünk javítására. Amennyiben el tudunk mélyülni a múltbéli helyzeteink elemzésében, akkor olyan összefüggésekre is ráláthatunk, melyek segítik a jelenlegi és a jövőbeni életünk alakulását. 

Ne felejtsük el, hogy sorsa annak az emberi lénynek van aki alakítja az életét. Aki ezt nem teszi, az kiteszi magát a külső körülmények sodrásának. Ennek a következményei szinte beláthatatlanok. Szükséges felismerned, hogy: 

Én vagyok a saját sorsom elrontója és javítója is egyben.

Az aki vagyok a saját felelősségem, ha más ember szeretnék lenni, akkor azért is tehetek. S innentől kezdve a saját kezembe veszem a sorsom irányítását, változok, formálódom, vágyakozom, álmodozom és építek. Építek magamnak egy szebb, egy harmonikusabb, egy jobb életet.

Valósítsd meg önmagad!

Azt a mesét amit életnek hívsz, annak te vagy a szerzője, a rendezője és a főszereplője is egyben. Te írod a történetet, te rendezed meg és te is játszod el. A story a tiéd! Ne engedd, hogy a negatív vagy tartós stressz bebörtönözzön. Ha szükségesnek érzed kérj külső segítséget. Igen van olyan, hogy egyedül nem megy, de szerencsére nem egyedül élsz ezen a bolygón. 

Ez a munka bizony a legtöbbször az életmódodnak a módszeres elemzését, és átalakítását igényli. Ezzel csökkentheted a stresszforrások számát az életedben. Fontos tudnod, hogy  a stresszel járó helyzeteket nem kerülheted el. Mivel nem bújhatsz ki a saját bőrödből, és nem menekülhetsz el a saját életed elől. Marad, hogy dolgozol magadon és megtanulsz olyan stresszkezelő technikákat, amelyekkel az óhatatlanul jelentkező feszült helyzeteket is hatásosan tudod kezelni. Vagyis ebben az esetben nem a stresszes helyzetet kerülöd el, hanem amikor felmerül egy nehéz helyzet, akkor számodra megfelelően kezeled azt, hatásosan és eredményesen. 

Kövess minket Facebookon!