A nevetés csodája...

2017.07.26

Tudom, hogy a következő mondat nem igazán a legjobb kezdés, és mégis kockáztatok.

A nevetésnek is van sötét oldala. 

Például ellenállhatatlanul mosolyognak és kacagnak a szélhámosok, a csalók, (ezt kriminológusok is alátámasztják) vagy a marketingesek, mert rá akarnak venni valamire, valakit. Erre a mosolyt, mint bizalmat gerjesztő eszközt használják. Vagy amikor a főnökkel kell egyetérteni, ezért kényszeresen, elvárás szerűen kell vigyorogni, miközben tudjuk, hogy az illető egy s.....fej.
Azonban most nem a kényszervigyorról vagy a nevetés sötét oldaláról szeretnék írni, hanem arról az őszinte nevetésről, amit szívem szerint receptre írnék fel minden embernek, minden egyes nap. Egy biztosnak tűnik számomra, a nevetés, amennyiben tényleg őszinte, tisztít és gyógyít. Egy jó nevetés után megkönnyebbülünk, felszabadultnak és örömtelinek érezzük magunkat. 


A nevetés, mint gyógyító és tisztító erő egyfajta testi tréning, fizikális előnyei pedig a következők: 

- megmozgatja egész vérkeringésünket
- kitágítja az ereket
- fokozza a szívműködést
- egyensúlyba hozza a vérnyomást
- megnő a légzés intenzitása
- javul a belső szervek oxigénellátása
- a mellkas, a has, a törzs, az arc izmai, erőteljesen összehúzódnak
- a többi izom ellazul
- az agyban különböző vegyületek szabadulnak fel
- endorfin hormon termelődik, (köznyelvben, boldogsághormon)
- csökkenti a kortizol nevű stresszhormon termelődését

A nevetés fizikális hatásai tehát igen kedvezőek, de vannak érzelmi, társadalmi összetevői is. Ami viszont felteszi a koronát a nevetés hatásaira, az az agyunkban található kivételes képlet, amely a BOLDOGSÁG, az ÖRÖM, az ÉLETÉLVEZET, átmeneti hihetetlen izgalmában rejlik. Nincs mese, a tapasztalataim szerint, a nevetés javítja a közérzetet és erősíti a társas kötődést. Mivel gyermekkorunkban nevettünk a legtöbbet, felnőttként se feledkezzünk meg erről és ne legyünk mindig komolyak. Engedjük meg magunknak minél többször a nevetés örömét, mely sok-sok szinten segíti létünket, életünket ebben a világban.

Ui.:  Legyünk mindennap a nevetés vírusgazdái és fertőzzük meg egymást a              nevetés fantasztikus hatásával !!!


Szerző:

Pintér Zoltán